Maarten Jongma

Maarten Jongma

een tackle in american football. doorgaan ondanks pijn is

Wat vertelt mijn lichaam mij?

27 aug 2018

Het lichaam, het belangrijkste instrument van de sporter. Wat vertelt het ons? Luisteren we naar onze lichamelijke sensaties of negeren we ze? En als we luisteren, verstaan we het dan wel goed? Het is vaak erg ingewikkeld om goed te leren luisteren naar wat het lichaam ons vertelt. Als we als sporter beter willen worden dan zullen we onze, veelal fysieke, grenzen moeten verleggen. En dat gaat vaak niet zonder pijn. Pijn is een interpretatie van een lichamelijke sensatie. Maar wat gebeurt er als we pijn als ‘het hoort erbij’ gaan zien, of de pijn, en daarmee de lichamelijke sensaties, gaan negeren.
Ik vertel je graag meer over wat ik voor jou kan betekenen als het gaat om beter leren luisteren naar het belangrijkste instrument dat je hebt, namelijk je lichaam.

De psycholoog? Ik ben toch niet gek

Allereerst even wat opklaren over het werk van de psycholoog. Een beetje ouderwets, maar ik hoor het toch nog wel eens langskomen: ‘de psycholoog, daar ga je heen als je gek bent’. En met die psycholoog kijk je vervolgens wat er in je hoofd omgaat.
De meest gangbare en meest wetenschappelijk onderzochte werkwijze van psychologen is cognitieve gedragstherapie. In het kort: het inzichtelijk maken van (niet-helpende) gedachten (cognities) en hun invloed op gedrag. Het is dus geen vreemde gedachte dat de psycholoog zich alleen bezig houdt met wat er in je koppie omgaat.

Lichamelijke sensaties

Je hoeft echter niet gek te zijn om wat te kunnen leren van een psycholoog. En de psycholoog doet meer dan kijken wat er in je koppie omgaat. Een psycholoog houdt zich namelijk bezig met het innerlijk leven (kennen, voelen en streven) en het gedrag van de mens. De nadruk van dit innerlijk leven heeft lange tijd gelegen bij gedachten en emoties. Inmiddels is daar voelen bij gekomen, het voelen van lichamelijke sensaties. Gevoel beperkt zich namelijk niet tot emoties. De brok in ons keel, knoop in de maag, ons bloed dat gaat koken en vlinders in de buik zijn veel genoemde lichamelijke sensaties die we voelen en ervaren. Deze veelgenoemde voorbeelden kennen we en kunnen we daarom makkelijk aan een emotie aan koppelen, verdriet, angst, boosheid en blijheid. Echter is het soms veel moeilijker om onze lichamelijke sensaties juist te interpreteren. Lees hier meer over het verschillend kunnen interpreteren van de lichamelijke sensatie, kriebels in de buik

Doorgaan ondanks pijn

Roy Keane, de meedogenloze aanvoerder van Manchester United (1993-2005), vertelt in zijn autobiografie over een situatie met Ruud van Nistelrooy in 2004. Voor de halve finale van de beker deelt Van Nistelrooy aan de spelersgroep mee dat hij niet kan spelen omdat hij pijn aan zijn knie heeft. Keane vraagt of hij geblesseerd is, waarop Van Nistelrooy aangeeft de hele nacht zijn knie te hebben gevoeld. Er ontstaat een discussie of hij wel of niet kan spelen. Van Nistelrooy geeft aan maar een lichaam te hebben en te hebben besloten niet te spelen. Keane begreep hier toen niets van, maar moest later concluderen dat Van Nistelrooy nog op 39-jarige leeftijd in Spanje voetbalde terwijl hijzelf op 35-jarige leeftijd al moest stoppen met voetbal. Hij zegt in dit artikel hierover: ”What we see as heroic, I think now is probably weakness”.

Het vergt moed om naar ons lichaam te luisteren

Wat Keane zegt is dat wat gezien wordt als een heldendaad, eigenlijk een stommiteit is. En bedoelt hij daarmee ook niet dat je grenzen herkennen en deze respecteren de werkelijke heldendaad is.
In een wereld van topsport, waarin we elke dag beter willen worden. Waarin we door trainers en medische staf worden gepusht om sneller, hoger, sterker (Citius, Altius, Fortius, het Olympische motto) te worden. Waarin we voor een deel afhankelijk zijn van de kennis en kunde van onze begeleiders. In deze wereld vergt het erg veel moed om zoals Van Nistelrooy zelf een keuze te maken. Een begeleidingsteam is erg fijn, omdat we er op terug kunnen vallen. Echter ben jij zelf expert van jouw lichaam. Alleen moet je dan wel de lichamelijke sensaties opmerken en juist interpreteren. Ik help je er graag mee om op zoek te gaan naar de lichamelijke sensaties en deze beter te leren lezen. Bij het negeren van deze sensaties liggen overtraining, chronische blessures en een hekel krijgen aan je sport op de loer. Dit kan ertoe leiden dat je stopt met wat je eigenlijk het allerliefste doet.

Zorg goed voor jezelf door lichamelijke sensaties juist te leren interpreteren en neem vandaag nog contact met mij op.