Maarten Jongma

Maarten Jongma

Hoe bereid je je voor op een lastige tegenstander?

17 apr 2020

Helaas zorgt de corona-tijd er nu voor dat we een tijd zonder sport moeten ervaren. We kunnen zelf niet sporten en er zijn geen sportevenementen te bezoeken of op tv. Nou ja, op tv zijn er herhalingen van sportevenementen. En zo blijft sport altijd leven. De wedstrijden van afgelopen jaar tussen Ajax en Getafe zullen niet snel herhaald worden. Deze wedstrijden, en dan met name de voorbereiding van Ajax hierop zitten al wel een tijdje in mijn hoofd. Ik ben zo benieuwd hoe de voorbereiding van Ajax op deze wedstrijden is gegaan?

Getafe staat bekend als vechtmachine. Heeft Ajax in de voorbereiding hierop getraind?

Ik kan me herinneren dat Getafe, een of twee weken voor de eerste ontmoeting met Ajax, tegen Barcelona had gespeeld. Getafe deed er die wedstrijd alles aan om Barcelona te ontregelen. Veel overtredingen maken, zelf met veel misbaar naar de grond gaan, het spel op allerlei mogelijke manieren vertragen, zeuren, zeiken en zaniken tegen Barcelona-spelers en de scheidsrechter, etc. De media wist het zeker. Ajax gaat het heel lastig krijgen tegen dé schopploeg van Europa (oa. AD.nl).

Vechtmachine

Het is bekend dat voetbalclubs scouts in dienst hebben die de tegenstander analyseert. Dus dit zal uitvoerig gebeurd zijn voor zo’n Europees duel. Ik heb zo’n scoutingsrapport nooit gezien. Ik verwacht dat het gaat over het systeem dat gespeeld wordt, spelopvatting, wie zijn de leiders in het veld, maar toch ook dat het gaat om een vechtmachine, zoals de media Getafe had bestempeld.

Enkele maanden geleden stonden twee echte vechtmachines tegenover elkaar in de ring, Badr Hari en Rico Verhoeven. Rico won op technische KO. In de eerste rondes had Rico het erg moeilijk. Hij vertelde hier later over dat hij zich liet meeslepen in het straatgevecht van Badr. Stom, want hij had zich nog zo voorgenomen dat niet te doen. De adrenaline van de aanloop naar zo’n gevecht zorgde ervoor dat hij zijn plan ‘vergat’. Oftewel Rico had zich voorbereid op het soort gevecht dat Badr aan zou willen gaan en had er een plan voor. Rico kon zich herpakken en kwam zo beter in de wedstrijd.

Voorbereiding

In de wedstrijd tussen Getafe en Ajax leek het erop dat Ajax zich juist steeds meer uit het spel liet halen. Wat was het plan van Ajax? En hoe kwam het dat zij steeds meer uit hun doen raakten? Ik ben zo benieuwd naar hun voorbereiding op deze twee wedstrijden. Je kan namelijk meerdere strategieen kiezen in de voorbereiding. Zo had Ajax het jaar ervoor heel bijzondere resultaten behaald tegen Real Madrid en Juventus. Na beide overwinningen werd Ajax geprezen voor het sterk vasthouden aan de eigen spelopvatting. Dit geeft vertrouwen en ze zeggen weleens, never change a winning team. Dat laatste geldt voor een opstelling net zo goed als voor de spelopvatting. Dus mogelijk zijn ze in de voorbereiding juist uitgegaan van de eigen kracht en hebben ze dit als plan gehad. Of ze hebben vanwege de grote blessurelast juist heel erg willen vasthouden aan hun eigen spel.

Je kan ook trainen op het ontregelende spel van een tegenstander. Dit lijkt mij fantastisch om te organiseren. Een partijvorm met de A-selectie tegen de B-selectie. En de B-selectie krijgt de opdracht om te provoceren. Overtredingen, uiteraard geen kamikaze-acties met nog meer blessures tot gevolg, gemaakt door de B-selectie blijven onbestraft. Schwalbes van de B-selectie worden beloond. Er wordt de A-selectie bewust onrecht aangedaan. En dat hebben ze te accepteren. Uiteraard is er op een training veel minder spanning dan bij een Europese wedstrijd, maar ik verwacht dat er spelers ontregelt zullen raken. Ik ben heel erg benieuwd of Ajax in de voorbereiding op Getafe hierop heeft getraind? Aangezien een Europese wedstrijd veel adrenaline met zich meebrengt kan het ook heel goed zijn dat er wél op is getraind, maar tijdens de wedstrijd dit is ‘vergeten’ zoals dat ook bij Rico Verhoeven tegen Badr Hari gebeurde.

Control the controllables

Een slogan die ik vaak gebruik bij clienten is control the controllables, oftewel focus je op de dingen waar jij direct invloed op hebt. Ryan Babel raakte die controle kwijt toen hij de schwalbe van zijn tegenstander voor de ogen van de scheidsrechter na ging doen.

Het is amuserende televisie, maar hij verliest zelf de controle en probeert buiten zijn macht invloed uit te oefenen op in dit geval de scheidsrechter en tegenstander. Sport is emotie en je kan dit soort incidenten er nooit helemaal uit halen. Dat is wat sport ook zo mooi maakt! Het blijft wel super interessant om te bedenken hoe zo’n voorbereiding eruit ziet.