Wie is Maarten

Wie ben ik: Maarten Jongma

Het begint met sport. Ik vind het leuk om naar te kijken, leuk om te doen en ik ben er goed in. Toen ik jong was zelfs goed genoeg om serieus te overwegen iets met die sport te gaan doen. Geen professionele sporter, iets anders… Maar wat?
Aan het eind van mijn middelbare school, op zoek naar een vervolgopleiding, kwam ik heel kort in aanraking met sportpsychologie. Ik zag daar niet direct een toekomst in en ik ging communicatiemanagement studeren.
Na het afronden van deze studie heb ik toch besloten mijn hart te volgen en sportpsychologie te gaan studeren.

Hulpverlening hoort bij me

Achteraf gezien een hele logische keuze. Hulpverlening en mensen helpen is mij met de paplepel ingegoten. Mijn moeder heeft heel haar leven in de zorg gewerkt en ik werkte tijdens mijn studie veel in de thuiszorg. Het is zo’n vanzelfsprekend onderdeel van mijn leven dat ik nooit iets anders zou willen doen.

Opleiding Psychologie

Eenmaal op de universiteit werd ik al snel gegrepen door de klinische psychologie. Buiten mijn interesse in sport volgde ik daarom de volledige opleiding tot klinisch psycholoog. Na de studie werkte ik in een kliniek voor jongeren en vervolgens een tweedelijns-praktijk en neuro-revalidatie.

Psychosomatiek

Een psycholoog werkt veelal alleen zoals ik ook deed in de tweedelijns-praktijk. Echter ben ik veel meer een teamspeler. Bij het Rughuis vond ik de ideale combinatie van samenwerken, psychologie en sport. Als psycholoog psychosomatiek ben je de spil in een behandelteam met fysiotherapie en psychologie. Je werkt zowel fysiek als mentaal met de client. Je maakt met de client inzichtelijk hoe het brein en het lichaam continu interacteren met elkaar. Hierbij is stressmanagement een belangrijk onderdeel.
Bij het Rughuis heb ik de kans gekregen mezelf te ontwikkelen en vorm te geven aan de steeds vernieuwende behandelmethode. Na meer dan vier jaar bij het Rughuis heb ik besloten om mijn eigen visie verder te ontwikkelen en intensiever samen te werken met fysiotherapie en personal training. Dit vindt vorm bij SPARK een centrum voor personal training. Door dit besluit kan ik me meer toeleggen op mijn eerste passie, namelijk sport.

Sport en prestatiepsychologie

Wie ik ook help, patiënten met een pijnstoornis, clienten die overwerkt of overtraind zijn of sporters die maximaal willen presteren; mijn voornaamste doel is mensen helpen hun kwaliteit van leven te verbeteren. Belangrijk hierbij is energie halen uit activiteiten die we doen door aandacht anders te leren richten.
Mijn werk gaat me aan het hart, het is bijzonder als ik je kan helpen en ik voel me bevoorrecht zo dichtbij te kunnen komen en een verschil te kunnen maken. Dat geeft voldoening.
In mijn werk ben ik rustig en geduldig; cliënten waarderen het dat ik goed kan luisteren, analyseren en vraagstukken en situaties context en kader kan geven.

In 2014 ben ik begonnen met Sportmindit. Inmiddels heb ik heel verschillende sporters en trainers kunnen helpen in het leren beter te presteren.

Naast mijn werk

Tja, wat kan ik zeggen… naast mijn werk staat sport. Onverminderd. Om te beoefenen en te bekijken. In de zomer van 2017 ben ik vader geworden en sindsdien geniet ik van mijn dochter en haar (bijna) altijd vrolijke lach!

Het Nederlands Instituut van Psychologen

Ik draag het keurmerk van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Om verschillende redenen heb ik dit gedaan: allereerst voor mezelf. De vereniging brengt psychologen bij elkaar die hetzelfde denken over de kwaliteit van het beroep. Het is een bijzonder beroep waarin je als behandelaar heel zorgvuldig met je werk om moet gaan.

Goed contact

Goed contact met mijn cliënten is één van de fundamenten van mijn werk. Niet om klantvriendelijk te zijn, maar omdat dat contact één van de onderdelen is van het proces dat je doorloopt in een behandeling. Ik doe er dan ook alles aan om je de ruimte te geven jezelf te zijn en te zeggen wat je op je hart hebt (ook als dat over de behandeling zelf of over mij gaat). In de regel hebben mijn cliënten geen klachten en gelukkig kunnen ze het als die er toch zijn goed uitspreken en komen we er samen altijd uit. Maar mocht je nu iets dwarszitten dat je niet met me wilt of kunt bespreken, dan kun je bij het NIP terecht.

Gegevens NIP

Het beste stuur je je klacht per brief naar het College van Toezicht:
College van Toezicht/NIP, Postbus 2085, 3500 GB Utrecht
Mijn NIP nummer: 216609

Neem contact op met Sportmindit

Nu ben je meer over mij en mijn behandelwijze te weten gekomen. Spreekt het je aan? Neem contact op voor vragen of om een afspraak te maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Afspraken kunnen op maandag of dinsdag tijdens kantooruren, maar ook in de avonduren of in het weekend plaatsvinden.
Maarten Jongma
Koraalrood 17, Zoetermeer (SPARK)
Telefoonnummer: 06-24864704
E-mail: info@sportmindit.nl

https://fb.me/sportmindit Volg Sportmindit op Facebook: fb.me/sportmindit

https://twitter.com/sportmindit  Volg Sportmindit op Twitter: twitter.com/sportmindit

Linkedin Sportmindit  Laten we linken op LinkedIn: linkedin.com/in/maartenjongma

Sportmindit mentale training sportpsychologie prestartiepsychologie