Psychosomatische klachten, wat houdt dat in?

Sporters die op topniveau presteren kampen regelmatig met onverklaarde blessures of onbegrepen lichamelijke sensaties zoals pijnklachten. Vaak is er dan geen directe lichamelijke oorzaak voor te vinden. Vanuit de zienswijze van de psychosomatiek worden klachten aangepakt die niet weg willen gaan of steeds terugkeren. 

Trainen, trainen, trainen om in de top mee te kunnen blijven draaien. “Moet je niet nog wat gewicht verliezen? Is het niet verstandig om nog meer krachttraining te doen om je snelheid te verbeteren? Ben je klaar voor de wedstrijd?” Allemaal vragen die invloed hebben op de mentale weerbaarheid van een topsporter. Het is goed mogelijk dat de mentale druk op een gegeven moment zo hoog wordt, dat de sporter zijn of haar gedrag verandert en uiteindelijk zelfs psychologische problemen gaat ontwikkelen. Angstgevoelens en agressief gedrag komen bij topsporters regelmatig voor net als een negatief zelfbeeld en stress. 

Lichamelijke sensaties

Het lichaam is het belangrijkste instrument voor jou als sporter. Maar wat geeft jouw lichaam aan? Luister je naar je lichamelijke sensaties of negeer je de signalen? En als je luistert, begrijp je dan wat er aan de hand is? Ons lichaam is een complex systeem en vaak is het heel ingewikkeld om de signalen juist te benoemen. Wil je beter worden in je sport dan betekent dit dat je fysieke grenzen over gaat. Dat gaat meestal niet zonder pijn. Pijn is een interpretatie van een lichamelijke sensatie. Een signaal van het lichaam. En meer dan eens zie ik sporters in mijn praktijk die de signalen negeren. ‘Het hoort er toch bij?’ 

Om je prestaties te verbeteren en je lichaam zorgvuldig te behandelen, zodat je niet alleen nu maar ook voor de toekomst zonder veel blessures kunt genieten van het leven, is het ontzettend belangrijk nu te luisteren naar je lichaam.

Naar een psycholoog? Ik heb last van mijn been niet van mijn hoofd

Allereerst even wat opklaren over het werk van de psycholoog. Ik hoor het toch nog regelmatig: ‘de psycholoog, daar ga je heen als het in je hoofd niet lekker gaat?’ Een psycholoog doet meer dan kijken naar wat er in je koppie omgaat. Een psycholoog houdt zich namelijk bezig met het innerlijk leven en het gedrag van de mens. De nadruk van dit innerlijk leven heeft lange tijd gelegen bij gedachten en emoties. Inmiddels is daar voelen bijgekomen. Het voelen van lichamelijke sensaties. Gevoel beperkt zich namelijk niet tot emoties. De brok in ons keel, knoop in de maag, ons bloed dat gaat koken en vlinders in de buik zijn veel genoemde lichamelijke sensaties die we voelen en ervaren. Deze veelgenoemde voorbeelden kennen we en kunnen we daarom makkelijk aan de emoties verdriet, angst, boosheid of blijheid koppelen. Toch is het veel moeilijker om juist vanuit de topsport onze lichamelijke sensaties juist te interpreteren. En als je de psychologische klachten samenbrengt met de lichamelijke klachten en mogelijke sociale aspecten kom je op mijn werkterrein terecht. 

Spanning en ontspanning

In mijn praktijk begeleid ik (top)sporters bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid van hun lichaam. Ik betrek de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten bij de behandeling, waaronder leef- en werkomstandigheden. 

Er is lef voor nodig om goed naar je lichaam te luisteren

In een wereld van topsport, waarin we elke dag beter willen worden. Waarin we door trainers en medische staf worden gepusht om sneller, hoger, sterker (Citius, Altius, Fortius, het Olympische motto) te worden. Waarin we voor een deel afhankelijk zijn van de kennis en kunde van onze begeleiders. In deze wereld van topsport, een systeem waar grote financiële en maatschappelijke belangen spelen, vergt het lef en kracht om zelf een keuze te maken. Een team van begeleiders is heel fijn om op terug te vallen maar uiteindelijk ben jij zelf de expert van jouw lichaam. Hierbij is het belangrijk dat je jouw lichamelijke sensaties opmerkt en juist interpreteert. Bij het negeren van deze sensaties liggen overtraining, chronische blessures en een hekel krijgen aan je sport op de loer. Dit kan ertoe leiden dat je stopt met wat je eigenlijk het allerliefste doet.

Zorg goed voor jezelf!

Heb jij een blessure die niet herstelt? Ik leer je graag hoe jij de signalen van jouw lichaam goed kunt interpreteren zodat jij weer vrij kunt sporten. Neem vandaag nog contact op!

Meer weten?

Meer grip op je sportprestaties?

Ontdek meer over thema’s als prestatiedruk, angsten en blessures en hoe die je kunnen belemmeren. 

 
× Hoe kan ik je helpen?