Verbeter jezelf met

een Individueel traject

sandro-schuh-HgwY_YQ1m0w-unsplash (1)

Het nut van jouw traject

Ben jij professioneel voetballer en vind je alle media-aandacht soms lastig? Of vind je het tijdens een transferperiode lastig om je focus op je spel te houden? Zomaar twee voorbeelden van externe invloeden die bewust of onbewust effect kunnen hebben op jouw welzijn en prestaties.

Hoe ga je om met dit soort uitdagingen? En hoe beheers je wedstrijdspanning? Ik help je je mentale weerbaarheid vergroten, waardoor jij in je kracht blijft, juist als er veel op je af komt. 

Crossfit. Foto van Leon Adegeest

Onze samenwerking

Gedragsverandering en het ontwikkelen van vaardigheden kost tijd. Omdat het belangrijk is om jezelf die tijd te gunnen, werk ik doorgaans met trajecten van 6 maanden. Dat is geen doel op zich, maar met meer dan 14 jaar ervaring weet ik dat je op deze manier de beste resultaten haalt. 

Dankzij de langdurige samenwerking kan ik je echt leren kennen. Zo kunnen we samen de diepte in gaan. Soms hebben we veel intensief contact en in andere weken geef jij jezelf vooral tijd en aandacht om het proces te laten rijpen. Verandering heeft immers tijd nodig. Ik geef je de tijd en aandacht die je nodig hebt. Zo kun je zijn en worden wie je wilt zijn. Ken jezelf en presteer beter! Deze samenwerking kost €1100 of €200 per maand, dit is inclusief een Spotlight profile en het bezoeken van een wedstrijd of training. 

De kosten van een individuele sportpsychologie sessie zijn €95 per sessie van een uur. Afhankelijk van de aard van het probleem, kunnen we een reeks van bijvoorbeeld 4 tot 6 sessies plannen. Het is belangrijk op te merken dat de kosten voor sportpsychologie niet worden vergoed door de zorgverzekering, aangezien het gaat om prestatiebevordering en optimalisatie van sportprestaties.

Hoe ziet het traject eruit?

Ieder proces is anders. Daarom richt ik dit ook graag samen met jou in, zodat jij er het meeste uithaalt. Om je een impressie te geven, staan de verschillende fasen die we doorlopen hieronder op een rij. 

Kennismaken

We gaan in gesprek over jouw uitdagingen. Ik wil je graag leren kennen en begrijpen, zodat ik je kan helpen aan waardevolle inzichten. 

Zodra jij je behoefte om te veranderen erkent, heb je de eerste belangrijke stap al gezet. Samen schetsen we het traject en bepalen we wat er nodig is zodat jij kunt floreren. 

Ontdekken

In deze fase bespreken we jouw sportervaringen en huidige prestaties. Waar loop je tegenaan, wat belemmert?

Ik kom bijvoorbeeld langs bij jouw trainingen of wedstrijden. Samen duiken we de diepte in, zodat we de echte pijnpunten en oorzaken blootleggen. Van daaruit gaan we bouwen. 

Herstellen

Door het trainen van je mentale vaardigheden en het opdoen van nieuwe inzichten, zul je langzaamaan merken dat je begrijpt wat er gebeurt als je sport. Ik begeleid je hierin.

Dankzij 1 op 1 contact, gesprekken en opdrachten ben je steeds beter in staat om situaties te beheersen. Je wordt bewust van jouw lichamelijke sensaties en weet hoe je ze beïnvloedt, zodat je alles uit jezelf kunt halen.

Genieten

Doordat je meer bewust bent van jezelf en beter begrijpt hoe emoties en externe invloeden werken, speel je hier beter op in. Je ervaart meer regie en dat verhoogt je plezier. De inspanningen werpen hun vruchten af en je krijgt weer energie van je sport.

Optimaal presteren

Alle puzzelstukjes vallen op hun plek. Door het scala aan mentale vaardigheden en jouw grotere weerbaarheid weet je hoe je het best omgaat met lastige situaties en externe invloeden. Je herkent lichamelijke sensaties en bent in staat om ze te beïnvloeden zodat ze je helpen presteren.

Kortom: je kent jezelf, zit beter in je vel en presteert beter.

Een investering die loont

Investeren in je mentale skills betaalt zich terug op fysiek, technisch én tactisch vlak. Hoe dat zit? 

Misschien herken je het wel: je voelt je in de wedstrijd ineens fysiek slap, maakt tactisch verkeerde keuzes of je bent je technische uitvoering ineens helemaal kwijt. 

Hoewel we de oplossing vaak op fysiek, tactisch of technisch vlak zoeken, hoeft het probleem daar helemaal niet te liggen. Zo kan wedstrijdspanning je verlammen of kun je zoveel druk voelen om geen fouten te maken, dat je juist daardoor verkeerde keuzes maakt. Door teveel te letten op je techniek, kun je je lichaam ingewikkeld aansturen, in plaats van het ‘gewoon’ uit te voeren. 

In deze situaties ligt de oplossing vaak op mentaal vlak. Door het beter herkennen van wedstrijdspanning kun je dit verminderen en door het veranderen van je relatie tot fouten, gaan ze in je voordeel gaan werken. Zet stappen op mentaal gebied, leer weer vertrouwen op je ingesleten techniek en laat je lichaam uitvoeren waar het zo goed in is. 

Is het iets voor jou?

Of mentale blokkades je momenteel nu echt in de weg zitten, of je gewoon benieuwd bent hoe je jezelf kunt verbeteren door op mentaal gebied stappen te maken: je bent bij mij aan het juiste adres.

Je kunt aankloppen met een probleem, maar jezelf willen verbeteren is al reden genoeg! 

Een kleine greep uit de doelen die jij kunt bereiken met jouw individuele traject: 

  • Wedstrijddruk verlagen tot aanvaardbare wedstrijdspanning
  • Emoties herkennen en benutten om optimaal te presteren
  • Het behoud van focus wanneer externe factoren hard aan je trekken

Hoe we het traject ook inrichten: je leert jezelf beter kennen. Ik gebruik spotlight profile, waarmee jij een praktisch en inzichtelijk profiel van jezelf krijgt. Als je jezelf goed kent, presteer je namelijk beter. 

Aan de slag?

Samen verbeteren we jouw mentale vaardigheden

Benieuwd of een individueel traject iets voor jou is? Laat het me weten en we bespreken samen de mogelijkheden. Ook als je nog twijfelt, omdat je jezelf maar ten dele herkent in de geschetste voorbeelden.

Als blijkt dat je bij mij niet aan het juiste adres bent, dan geef ik je met alle liefde advies zodat je wel het juiste klankbord vindt. 

× Hoe kan ik je helpen?