Aandacht voor je taak

Wordt wat jij nu kan beïnvloed door wat een teamgenoot vorige week heeft gedaan? Klinkt niet heel logisch, maar toch gebeurt het. Pröpper miste in de Champions League een penalty en dit was de vierde op rij voor PSV. Zijn prestatie werd ontegenzeggelijk beïnvloed door de reeds gemiste penalty’s door ploeggenoten. In onze prestaties op dit moment, nú, worden we afgeleid door wat er in het verleden is gebeurd, maar ook wat er in de toekomst van af hangt. Ajax kon vorig seizoen kampioen worden door een redelijk resultaat tegen de Graafschap te halen dat al bezig was met de voorbereiding op de nacompetitie. De gedachte aan het winnen of verliezen van het kampioenschap zat het team in de weg om zijn taken goed uit te voeren.

Om minder last te hebben van het verleden en de toekomst en meer te vertrouwen op jouw kunnen in het hier en nu kan je oefenen door bewust meer in het hier en nu te zijn. Alle sporters kennen wel een situatie waarin ze werden afgeleid door publiek, een tegenstander, scheidsrechter, eigen missers, gedachten, etc. Aandacht gaat dan verloren, aandacht die je nodig hebt om je taak goed uit te voeren. Deze aandacht, die regelmatig afdwaalt, kunnen we trainen. We kunnen leren om onze aandacht te richten op de taak waar we nu mee bezig zijn. Dit zorgt er niet alleen voor dat we onze taak beter kunnen uitvoeren, maar zorgt er ook voor dat we minder stress in ons lijf hebben. Minder stress betekent beter herstel en een betere gezondheid.
Onze ademhaling is een krachtig middel om onze aandacht te leren richten in het hier en nu.

Probeer eens deze oefening van 5 minuten.

1e minuut. Rustig en diep ademhalen. Zit actief rechtop met je handen op je bovenbenen en voeten plat op de grond. Sluit je ogen en volg de lucht die je diep inademt helemaal tot je buik en volg dezelfde lucht die je weer uitademt. Adem in 4 tellen diep in en laat de lucht in 6 tellen rustig lijf verlaten.

2e minuut. Stop met tellen en laat je adem een eigen rustig ritme aannemen. Observeer je ademhaling en wees je bewust van wat er in je lijf gebeurt. Hoe voelen je voeten aan en hoe is de aanraking met de vloer? Hoe voelt het lijf tijdens inademen, hoe tijdens het uitademen? Wat merk je nog meer in je lijf?

3e minuut. Houd focus bij de ademhaling en wat er gebeurt in je lijf. Mochten er gedachten naar boven komen over boodschappenlijstjes, deadlines, volgende wedstrijd, probeer deze dan te observeren als ongevaarlijke wolken die wegdrijven.

4e minuut. Ontspan, laat je focus los en zit. Bedenk dat er niets is dat je moet doen, moet oplossen of moet veranderen.

5e minuut. Wees dankbaar voor iets. Je kan dankbaar zijn dat je even hebt kunnen ontspannen, of dat je iets leuks met vrienden hebt gedaan of dat je veel kan trainen. Richt vervolgens je aandacht op hoe je je nu voelt. Voel je de fysieke ontspanning in je spieren? Je hartslag? Voel je de ontspanning in je hoofd? Open vervolgens je ogen en neem even de tijd om weer op te staan en de wereld weer aan te kunnen nu je kalm en ontspannen bent.

Oefening baart kunst

Zoals het met elke training gaat zal je ook met bovenstaande oefening steeds beter kunnen worden. Het effect van de tiende keer deze oefening doen zal al veel groter zijn de eerste keer. Oefen dagelijks en gun jezelf 5 minuten aandacht voor jezelf.

Let eens op de ademhaling bij sporters op tv. Tennissers die zich voor de opslag één diepe ademhaling gunnen en daarmee het vorige punt achter zich laten en met vertrouwen het volgende punt tegemoet treden. Cristiano Ronaldo die dit voor een vrije trap ook altijd doet.
Als (top)sporter is fysiek trainen heel belangrijk, maar herstel is net zo belangrijk. Sinds 2013 is om deze reden voor Seatle Seahawks (top American Football team) yoga een verplicht onderdeel van de teamtraining.

Wil je beter leren je aandacht te richten? Wil je meer weten over ontspanningsoefeningen en hoe dit jouw prestaties kan verbeteren? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Meer weten?

Meer grip op je sportprestaties?

Ontdek meer over thema’s als prestatiedruk, angsten en blessures en hoe die je kunnen belemmeren. 

 
× Hoe kan ik je helpen?