Aangeleerd of aangeboren?

In hoeverre zijn mentale vaardigheden aan te leren en in hoeverre wordt je er mee geboren? Tijdens wedstrijden zie je spelers die niet uit het veld te slaan zijn en andere spelers die veel last hebben van een tegenslag. Net zo goed zien we spelers die conditioneel sterk zijn en anderen die telkens aan het eind van de wedstrijd op zijn. We zien technisch ‘mooie’ sporters en spelers met een wat ‘houterige’ techniek. Zijn deze aspecten aangeleerd (‘nurture’) of aangeboren (‘nature’). Is dit nou gewoon zo en is het een gegeven (aangeboren) of kun je technische, conditionele en mentale vaardigheden aanleren? Zowel nature als nurture zijn bepalend voor succes en falen. En het gaat er met name om in hoeverre je gelooft dat iets is aan te leren of aangeboren is.

Ik ben gewoon niet zo lenig’

Vind je dat je een mindere conditie hebt dan jouw tegenstanders? Dan zal je bij een lange tenniswedstrijd of zware omstandigheden op het voetbalveld voor je gevoel in het nadeel zijn. Het stemmetje in je hoofd zal zeggen ‘ik moet het niet van mijn conditie hebben’. Lukt een bepaalde oefening niet, omdat je niet lenig, sterk of explosief genoeg bent? En denk je, ‘ja, ik ben gewoon niet zo lenig (of sterk, of explosief)’, dan wordt het heel lastig het toch onder de knie te krijgen. Zijn deze voorbeelden nou juist aangeboren of aangeleerd? Is lenigheid aangeboren, of aangeleerd. Is het hebben van een goede conditie een kwestie van trainen, of worden we ermee geboren.

Mindset

Het draait hierbij vooral om mindset, jouw eigen overtuiging. Wanneer je overtuigd bent dat iets trainbaar is, zal je met overgave je eigen vaardigheden trainen en deze maximaal verbeteren. Wanneer je verwacht dat die vaardigheid niet trainbaar is zal je het niet met overgave trainen. Hierdoor verbeter je niet of nauwelijks. Je eigen verwachting dat het niet of slechts beperkt trainbaar is wordt dan bevestigd. Kracht, conditie, explosiviteit, lenigheid, techniek het is allemaal trainbaar. Wel is het zo dat onder meer talent bepaald hoe snel je iets oppakt en hoe groot de maximale verbetering kan zijn.

Mentale weerbaarheid is trainbaar

Je ontwikkeling als sporter wordt geremd als je een tekortkoming accepteert terwijl dit misschien helemaal niet nodig is. Naast kracht, conditie, explosiviteit, lenigheid, techniek zijn ook mentale vaardigheden als mentale weerbaarheid trainbaar. Krachttraining zorgt voor krachttoename. Techniek heb je ooit geleerd of besteed je nog veel aandacht aan. Mentale vaardigheden doen we op tijdens training en wedstrijden en ze kunnen ook specifiek getraind worden. Wat zou jij willen leren van die teamgenoot die zich nooit uit het veld laat slaan? Waarom kan hij dat wel en jij niet? Welk stemmetje heeft die teamgenoot eigenlijk op dat moment in zijn hoofd? En waarom heb jij een ander stemmetje.

Wat zeg jij tegen jezelf

Samen met jou onderzoeken we wat het stemmetje in jouw hoofd je vertelt en waarin het jou beperkt. Samen onderzoeken we waarom het je niet lukt om je beperkingen te verbeteren en stellen we een plan op om wel te verbeteren. Het stemmetje dagen we uit en ik leer je dat het slechts gedachten zijn.

Meer weten?

Meer grip op je sportprestaties?

Ontdek meer over thema’s als prestatiedruk, angsten en blessures en hoe die je kunnen belemmeren. 

 
× Hoe kan ik je helpen?