De Kracht van Waarden bij het Ontwikkelen van een High Performance Mindset

Strijden en mouwen opstropen, beleefd en netjes of technisch goed en plezier. Wat vind jij echt belangrijk? Waarom ben je ooit de sport gaan beoefenen waar je nu zo veel tijd in stopt? Wat vond je vroeger écht leuk in die sport? Deze vragen brengen ons naar de kern van wie we zijn en wat we waarderen. En weet je? Deze persoonlijke waarden hebben een buitengewone kracht als het gaat om het ontwikkelen van een high performance mindset.

De kracht van waarden

In de wereld van sportpsychologie is de kracht van waarden een belangrijke pijler, voortkomend uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Waarden zijn diepgewortelde overtuigingen en principes die bepalen hoe we willen leven en wie we willen zijn. Het identificeren en leven volgens je persoonlijke waarden stelt je in staat om betekenisvolle doelen te stellen, intrinsieke motivatie te vergroten en mentale veerkracht te ontwikkelen in het nastreven van je sportieve dromen.

Ken jezelf en presteer beter

In de wereld van topsport is zelfkennis van onschatbare waarde. Door je bewust te worden van je waarden, begrijp je wat echt belangrijk voor je is en kun je je acties en beslissingen hierop afstemmen. Dit stelt je in staat om op een dieper niveau te begrijpen waarom je bepaalde doelen nastreeft en waarom je zo gepassioneerd bent over je sport. Je waarden vormen de brandstof achter je inzet en vastberadenheid, waardoor je beter in staat bent om met uitdagingen en tegenslagen om te gaan.

Een voetballer die ik begeleid heb kwam bij mij terecht omdat hij een flinke dip ervaarde in zijn energie. In gesprek kwamen we er al snel achter dat hij anderen graag wil helpen (zijn waarde). Op het moment dat hij mijn hulp inschakelde was hij in voorbereiding op een nieuw seizoen. Hij was bezig met een transfer waardoor hij op trainingen niet meer bezig was met het helpen van anderen. Oftewel zijn trainingen waren minder waardevol dan hij gewend was, logisch dus dat hij minder energiek was. Ondanks zijn mogelijke vertrek is hij toch weer betrokkenheid gaan tonen bij nieuwe en jonge spelers, wat hem energie direct weer energie gaf.

Wat vind jij écht belangrijk?

Het is tijd om in jezelf te duiken en je waarden te verkennen. Neem even de tijd om na te denken over de volgende vraag: Wat wil je over jezelf horen na een wedstrijd? Stel je voor dat mensen praten over jouw karakter en persoonlijkheid, niet alleen over je resultaten. Wil je horen dat je hard hebt gewerkt, dat je doorzettingsvermogen hebt getoond, of dat je een teamspeler bent die anderen motiveert? Of misschien hecht je veel waarde aan eerlijkheid, respect of plezier in het spel. Neem de tijd om je waarden te ontdekken en te begrijpen wat écht belangrijk voor je is.

Mijn waarden: Eerlijkheid, Betrokkenheid en Humor

Mijn persoonlijke waarden zijn eerlijkheid, betrokkenheid en humor. Deze kernwaarden werken als een kompas voor mij. In dagelijkse situaties geven ze richting aan de keuzes die ik maak en de manier waarop ik me verbind met anderen. Eerlijkheid helpt me om oprecht te zijn in mijn communicatie en om transparantie te bieden aan de sporters die ik begeleid. Betrokkenheid stelt me in staat om me volledig in te zetten voor hun groei en ontwikkeling. Tevens creeër ik er een veilige omgeving mee waarin ze zich kwetsbaar durven op te stellen. En humor, nou ja, dat is gewoon een geweldige manier om de spanning te doorbreken en lichtheid toe te voegen aan het proces. Deze waarden geven overigens niet alleen richting aan werkgerelateerde situaties. Als mijn vriendin een nieuwe broek heeft gekocht die ik niet zo mooi vind, dan zal ik dat eerlijk aangeven. Uiteraard ben ik ook betrokken bij haar enthousiasme en breng ik het mogelijk met humor 😉

Ontdek jouw waarden

Het identificeren van je waarden kan soms een uitdagende maar lonende taak zijn. Om dit goed te onderzoeken, stel jezelf de volgende vraag: wat wil je dat mensen zeggen over jouw persoonlijkheid en karakter in relatie tot je sport? Schrijf je gedachten op en reflecteer erover. Je zult merken dat bepaalde thema’s naar voren komen die je helpen je waarden te ontdekken. Zodra je je waarden hebt geïdentificeerd, gebruik ze dan als kompas om je acties en beslissingen in lijn te brengen met wat voor jou echt belangrijk is.

Neem contact op voor meer informatie

Het kennen van je waarden en het ontwikkelen van een high performance mindset gaan hand in hand. Als ervaren sportpsycholoog kan ik je helpen om je waarden te verkennen. Samen verbinden we ze met je sportieve doelen en gaan we op weg naar jouw succes. Samen werken we aan het ontwikkelen van een mindset die jou in staat stelt om je volledige potentieel te bereiken.

Neem vandaag nog contact met mij op. Ontdek hoe het kennen van je waarden een krachtige impact kan hebben op je sportieve prestaties en persoonlijke groei. Laten we samen jouw high performance mindset creëren!

Meer weten?

Meer grip op je sportprestaties?

Ontdek meer over thema’s als prestatiedruk, angsten en blessures en hoe die je kunnen belemmeren. 

 
× Hoe kan ik je helpen?