Het belang van focussen op jouw cirkel van invloed voor optimale prestaties

Als sporter streven we altijd naar het hoogst haalbare. We willen onze sportieve prestaties optimaliseren en de top bereiken. Maar hoe doen we dat het beste? Een cruciale factor die vaak over het hoofd wordt gezien, is het richten van onze aandacht en energie op zaken waar we daadwerkelijk invloed op hebben. In deze vierde blog in de serie over de high performance mindset ontdekken we de kracht van de ‘cirkel van invloed’ en hoe het bijdraagt aan het bevorderen van een optimaal sportief succes.

De kracht van de cirkel van invloed

In de sportwereld zijn er talloze factoren die onze prestaties kunnen beïnvloeden, zoals tactiek, fysieke fitheid, tegenstanders, weersomstandigheden en het publiek. Sommige van deze factoren liggen binnen onze cirkel van invloed, terwijl andere daarbuiten vallen. Een high performance mindset richt zich op het concentreren van onze aandacht en energie op de zaken die we daadwerkelijk kunnen beïnvloeden.

Wanneer we ons richten op wat we kunnen beïnvloeden, kunnen we ons bezighouden met essentiële aspecten zoals onze technische vaardigheden, mentale voorbereiding, concentratie, reactievermogen en teamcommunicatie. Dit vergroot ons gevoel van controle en zelfvertrouwen, wat van vitaal belang is om optimaal te presteren onder druk. Effectief omgaan met onze cirkel van invloed is dus van cruciaal belang om onze prestaties te optimaliseren en onze psychologische veerkracht te versterken.

Focus op 100% invloed

Onze cirkel van invloed is een concept dat zich richt op wat we volledig kunnen beheersen – onszelf. Onze eigen keuzes, ons eigen handelen, daar hebben we 100% invloed op. Dit besef helpt ons om gefocust te blijven en onze energie te richten op de juiste zaken. We kunnen niet altijd winnen, maar we kunnen wel streven naar een optimale prestatie door onze taken goed uit te voeren en trouw te blijven aan onze persoonlijke waarden.

Voorbeeld van de cirkel van invloed bij tennis.

Omarm de uitdagingen en vergroot je invloed

Stel je voor: je bent een voetballer en je krijgt onverwachts een onterechte penalty tegen. Het is een frustrerende situatie waar je weinig controle over lijkt te hebben. In dit soort momenten kunnen we ervoor kiezen om onze aandacht te richten op de scheidsrechter of de tegenstander, maar dit zal alleen maar leiden tot meer frustratie en afleiding van onze eigen prestatie. Wat echt het verschil maakt, is de manier waarop we met deze uitdaging omgaan. Door ons te richten op tactische aanpassingen, betere teamcommunicatie en een stapje harder lopen, vergroten we onze invloed op de wedstrijd. We kunnen niet de beslissing van de scheidsrechter veranderen, maar we kunnen wel onze eigen reactie en acties beheersen. Door te focussen op wat binnen onze invloedssfeer ligt, kunnen we onze energie effectief inzetten en onze prestaties optimaliseren. Met deze mindset benaderen we elke situatie als een kans om te groeien en ons te ontwikkelen als sporter. Eerder hebben we ook kunnen lezen dat mindfulness kan helpen om het hoofd tot rust te brengen om een staat te bereiken waarin externe factoren er niet meer toe doen.

Het is een gegeven, en misschien vinden we dit best jammer, maar we hebben geen controle over externe factoren zoals scheidsrechters of tegenstanders. Het is verstandig om deze zaken te accepteren zoals ze zijn en ons te richten op wat binnen onze invloedssfeer ligt. Zo voorkomen we dat onze energie weglekt naar zaken waar we geen vat op hebben en verminderen we frustratie en stress.

Hoe sportpsychologie je kan helpen

Het begrip ‘cirkel van invloed’ is van groot belang voor een high performance mindset in de sport. Als sportpsycholoog kan ik je helpen om de elementen binnen jouw cirkel van invloed te identificeren en strategieën te ontwikkelen om deze te optimaliseren. Samen kunnen we werken aan stressmanagement, acceptatie en het versterken van jouw mentale veerkracht.

Door te focussen op wat binnen je bereik ligt, kun je effectiever omgaan met uitdagingen en het beste uit jezelf halen. Of het nu gaat om trainingen of wedstrijden, het richten van je aandacht en energie op je cirkel van invloed zal je prestaties naar een hoger niveau tillen.

Bereik jouw optimale sportprestaties

Het is tijd om bewust te worden van je cirkel van invloed en te erkennen waar je echt controle over hebt. Richt je aandacht en energie op wat binnen je bereik ligt en laat los wat buiten je macht valt. Zo zul je je focus en zelfvertrouwen vergroten, frustraties verminderen en je mentale veerkracht versterken. Met de juiste mindset en focus op je cirkel van invloed, ben je klaar om jouw sportieve doelen te bereiken.

Neem vandaag nog contact op met Sportmindit en ontdek hoe het beheersen van je cirkel van invloed een krachtige impact kan hebben op jouw sportieve prestaties en persoonlijke groei. Laten we samen werken aan het ontwikkelen van jouw high performance mindset!

Meer weten?

Meer grip op je sportprestaties?

Ontdek meer over thema’s als prestatiedruk, angsten en blessures en hoe die je kunnen belemmeren. 

 
× Hoe kan ik je helpen?