Waarom Mindfulness Cruciaal is in het Verbeteren van jouw Sportieve Prestaties

“What you see is what you get.” Deze uitspraak benadrukt dat wat je in je carrière kunt bereiken, afhangt van wat je werkelijk kunt zien. Maar hoe kun je echt zien wat er mogelijk is als je constant in beweging bent? LeBron James, een icoon in de sportwereld, investeert actief in zijn mentale gezondheid, vooral op het gebied van mindfulness. Via de Calm-app, die dagelijks nieuwe mindfulness-oefeningen biedt, deelt hij zijn verhaal en de voordelen die hij ervaart.

Mindfulness in Amerikaanse sporten: De opkomende trend voor betere prestaties

Niet alleen LeBron James, maar ook in andere Amerikaanse sporten zoals American Football (bijvoorbeeld de Seatle Seahawks), basketbal (bijvoorbeeld de Golden State Warriors) en honkbal (bijvoorbeeld de Chicago Cubs) wordt mindfulness steeds meer omarmd. De link tussen mindfulness en sportprestaties wordt steeds duidelijker.

Seatle Seahawks left tackle Russell Okung zei eens: “Meditation is as important as lifting weights and being out here on the field for practice… It’s about quieting your mind and getting into certain states where everything outside of you doesn’t matter in that moment. There are so many things telling you that you can’t do something, but you take those thoughts captive, take power over them and change them.”

Deze inspirerende woorden tonen aan dat topsport niet alleen draait om fysieke training. Het gaat juist ook om het tot rust brengen van je hoofd en het bereiken van een staat waarin externe factoren er niet meer toe doen. Het gaat erom dat je negatieve gedachten herkent en onder controle neemt.

In deze blog gaan we dieper in op het belang van mindfulness en de rol die het speelt in het bevorderen van een High Performance Mindset. We zullen ontdekken hoe mindfulness je kan helpen om in het moment te zijn, negatieve gedachten en afleiding te verminderen, en je te concentreren op de taak die voor je ligt. Daarnaast zullen we praktische technieken bespreken om mindfulness te integreren in je trainingsroutine en wedstrijdprestaties. Lees verder en ontdek waarom mindfulness een cruciaal onderdeel is van het verbeteren van jouw sportieve prestaties en het ontwikkelen van een High Performance Mindset.

Mindfulness en sportprestaties: De voordelen van aandachtig bewustzijn

Mindfulness is de kunst van aandachtig bewustzijn in het hier en nu, zonder oordeel. Het gaat om het volledig aanwezig zijn in het moment. Zonder afgeleid te worden door gedachten over het verleden of de toekomst. Voor sporters kan mindfulness een cruciaal hulpmiddel zijn om mentaal sterker te worden en beter te presteren onder druk.

Een High Performance Mindset draait om het optimaliseren van jouw mentale en fysieke capaciteiten om tot maximale prestaties te komen. Mindfulness speelt hierbij een essentiële rol. Door mindfulness te beoefenen, train je jezelf om bewust te zijn van automatische gedachten en gedragspatronen die je prestaties kunnen beïnvloeden. Je leert beter te herkennen welke gedachten je afleiden van je doelen.

Daarnaast helpt mindfulness je om beter in contact te komen met je lichaam en de signalen die het afgeeft. Dit is vooral belangrijk tijdens intense wedstrijden of trainingen, waarbij je onder grote druk staat. Door bewust te zijn van je lichaamssignalen, kun je stress, angst en spanning verminderen, waardoor je heldere beslissingen kunt nemen en optimaal kunt presteren.

In het moment zijn: Hoe mindfulness je helpt je focus te verbeteren en negatieve gedachten te verminderen

Een ander voordeel van mindfulness is het vergroten van je focus en het verbeteren van je vermogen om je aandacht te reguleren. In de sport is het essentieel om je aandacht gericht te houden op de taak die op dat moment voor je ligt. Door regelmatig mindfulness-oefeningen te doen, train je je geest om afleidende gedachten los te laten en je te concentreren op het hier en nu. Mindfulness is een vaardigheid, een techniek. Practice makes progress. Een investering van slechts 1% van je tijd is voldoende om vele percentages winst te kunnen boeken. 1% van je tijd is 15 minuten per dag. Doe eens een week lang elke dag een mindfulness oefening. Zeg nou zelf, jij bent toch ook nieuwsgierig wat je dit kan opleveren!

Meditatie is een van de meest bekende en effectieve vormen van mindfulness. Door regelmatig te mediteren, kun je je geest trainen om meer rust en helderheid te ervaren. Het helpt je om gedachten los te laten en je aandacht te richten op het huidige moment. Daarnaast zijn er ook andere mindfulness-technieken, zoals body scans, ademhalingsoefeningen en visualisaties, die je kunt gebruiken om je aandacht te versterken en je sportprestaties te verbeteren.

Mindfulness verbetert aantoonbaar jouw welzijn

Onderzoek heeft aangetoond dat sporters die mindfulness beoefenen, niet alleen betere sportprestaties ervaren, maar ook een betere algehele gezondheid. Mindfulness helpt je om veerkrachtiger te worden, stress beter te hanteren en meer in balans te zijn. Dit is vooral van belang in de topsport, waar de druk vaak hoog is en het herstellen van blessures een mentale uitdaging kan zijn.

Om in een waardevol moment te handelen, moeten we in het moment zijn. Mindfulness helpt ons om deze vaardigheid te ontwikkelen, zodat we zelfs onder grote druk in het moment waardevol kunnen handelen en onze taken kunnen uitvoeren zoals we vooraf hadden bedacht. Zoals Kobe Bryant ooit zei: “It’s not the number of hours you practice. It’s about the number of hours your mind is present during the practice.” Dit sluit naadloos aan bij het concept van ‘deliberate practice’.

Praktische technieken om mindfulness in je training en wedstrijden te integreren

Een praktische oefening om direct aan de slag te gaan met mindfulness is je aandacht in het hier en nu brengen. Gebruik je zintuigen, want zij nemen het hier en nu waar. Benoem 5 dingen die je ziet, zonder oordeel of dit mooi of lelijk of belangrijk is. Luister 4 keer aandachtig naar geluiden in je omgeving. Vervolgens richt je je 3 keer op het voelen van je lichaam en de sensaties die je opmerkt. Ruik 2 keer bewust aan iets en merk op wat je waarneemt. Tot slot, proef 1 keer iets en focus op de smaak. Omdat we automatisch heel veel verschillende dingen zien, kun je jezelf uitdagen door bijvoorbeeld te letten op de kleur paars of oranje tijdens een wandeling buiten. Wat valt je op?

Het beoefenen van mindfulness kan een krachtige impact hebben op jouw sportieve prestaties en persoonlijke groei. Als ervaren sportpsycholoog kan ik je helpen om mindfulness te integreren in jouw trainingsroutine en wedstrijdprestaties. Neem vandaag nog contact met mij op door op het whatsapp icoontje te klikken en ontdek hoe mindfulness jou kan helpen bij het creëren van een High Performance Mindset. Samen werken we aan het ontwikkelen van de mindset die jou in staat stelt om je volledige potentieel te bereiken.

Neem contact op voor meer informatie en zet de volgende stap in jouw sportieve reis.

Meer weten?

Meer grip op je sportprestaties?

Ontdek meer over thema’s als prestatiedruk, angsten en blessures en hoe die je kunnen belemmeren. 

 
× Hoe kan ik je helpen?