De Winnaarsmentaliteit: Hoe je als voetballer jouw mentale kracht versterkt

Welkom bij Sportmindit, waar ik jou begeleid naar een high performance mindset. Dit stelt jou als voetballer in staat het maximale uit jezelf te halen. Als sportpsycholoog en oprichter van Sportmindit, Maarten Jongma, ben ik gepassioneerd door het helpen van individuele sporters en teams om mentaal sterker te worden en hun prestaties te verbeteren. In deze blog gaan we dieper in op de kracht van een high performance mindset binnen het voetbal en hoe jij dit als voetballer kunt ontwikkelen om je spel naar een hoger niveau te tillen. Kan je niet wachten om aan de slag te gaan met het ontwikkelen van jouw high performance mindset? Download dan nu de sportmindit-app en schaf de FREE YOUR MIND challenge aan!

Wat is een high performance mindset in voetbal?

Een high performance mindset is de mentale houding en instelling die voetballers in staat stelt om optimaal te presteren, zelfs onder druk. Het gaat om het ontwikkelen van zelfvertrouwen, focus, positief denken, stressmanagement en veerkracht. Naast fysieke vaardigheden is mentale kracht van cruciaal belang voor voetballers om consistent topprestaties te leveren en tegenslagen effectief te overwinnen. Het is de geestelijke toolkit die je in staat stelt om je capaciteiten optimaal te benutten, ongeacht de omstandigheden.

Waarom is een high performance mindset cruciaal voor voetballers?

De impact van mentale kracht op prestaties en resultaten mag niet worden onderschat. Talloze bekende voetballers hebben bewezen dat een sterke mindset het verschil kan maken tussen gemiddelde prestaties en buitengewone successen. Neem bijvoorbeeld Orkun Kökcü, die met behulp van EMDR-therapie slaapproblemen heeft overwonnen en zijn prestaties heeft verbeterd. In zijn laatste jaar bij Feyenoord had hij als aanvoerder een cruciale rol in het kampioenschap van zijn club. Ook Noa Lang maakt gebruik van sportpsychologen en is openhartig over zijn gesprekken en hoe dit zijn spel heeft beïnvloed. In dit filmpje praten Noa Lang en oud-voetballer Robin van Persie over het belang van sportpsychologie in een voetbalcarriere. Oud-profvoetballers Edson Braafheid en Gianni Zuiverloon zijn zelfs een podcast gestart, ‘Building Bridges‘. Dit om aandacht te vragen over het belang van geestelijke gezondheid in het profvoetbal.

De Bouwstenen van een High Performance Mindset in Voetbal

Een high performance mindset is de brandstof achter succes op het voetbalveld. Het draait allemaal om het ontwikkelen van mentale veerkracht en het vinden van de juiste mentale tools om je prestaties te optimaliseren, ongeacht de omstandigheden. Lees hier meer over de sportmindit-app. De manier om in je eigen tijd dagelijks te werken aan je mentale vaardigheden. Laten we eens dieper ingaan op een paar kernaspecten van deze mindset en hoe je ze in je eigen voetbalroutine kunt integreren.

Zelfvertrouwen: Geloof in jezelf

Zelfvertrouwen is de basis van elke succesvolle voetballer. Het gaat erom dat je gelooft in je eigen capaciteiten, zelfs wanneer je voor uitdagingen staat. Een handige tip om je zelfvertrouwen op te bouwen, is door happy notes bij te houden. Schrijf dagelijks een positieve ervaring op, groot of klein, die je hebt gehad tijdens trainingen of wedstrijden. Op deze manier ontwikkel je meer oog voor het positieve, het waardevolle en waar je dankbaar voor bent. Terugkijken op je successen kan je zelfvertrouwen een boost geven en je herinneren aan je eigen groei.

Focus en Concentratie: Ik en mijn taak

Focus is de sleutel tot het leveren van topprestaties op het veld. Het vermogen om je aandacht onverdeeld te richten op de taak voor handen, of het nu gaat om een simpele pass of een beslissende penalty, is van onschatbare waarde. Een simpele oefening om je concentratie te verbeteren, is om jezelf uit te dagen om gedurende een bepaalde tijd alleen te denken aan de bal en je positie op het veld. Deze focusoefeningen kun je zowel in trainingen als in wedstrijden toepassen. Wil je meer leren over het richten van je aandacht op de taak en meer praktische oefeningen zodat je deze vaardigheid kan ontwikkelen, download dan nu de sportmindit-app, te vinden in jouw app-store!

Positief Denken: Transformeer je Innerlijke Dialoog

Positieve zelfspraak creëert positieve prestaties. Het herkennen en transformeren van negatieve zelfpraat van je kritische-ik kan je helpen om met meer vertrouwen en zelfverzekerdheid te spelen. Probeer elke keer dat je jezelf op een negatieve manier hoort praten, deze stem geen aandacht te geven. Het is tenslotte maar een gedachte. Gebruik hierbij positieve affirmaties. Counter het stemmetje “Ik kan dit niet” met “Ik ben in staat om uitdagingen te overwinnen.”

Stressmanagement: Omgaan met Wedstrijddruk

Stress en druk zijn onvermijdelijk in de wereld van voetbal. Het vermogen om kalm te blijven onder druk kan het verschil maken tussen het maken van de juiste beslissingen en het nemen van overhaaste acties. Ademhalingstechnieken zijn een krachtige manier om stress te verminderen. Probeer voor de wedstrijd enkele diepe ademhalingsoefeningen te doen om je zenuwen onder controle te houden. Een praktische oefening is jouw uitademing steeds meer verlengen. Adem steeds in 3 tellen diep in (buikademhaling), houdt deze een tel vast en vervolgens in 6 tellen langzaam uitademen. Doe dit 2 of 3 keer en verleng de uitademing dan naar 9, 12 of zelfs 15 tellen. Kijk maar eens hoe ver je kan komen met diep inademen en langzaam uitademen.

Doelgerichtheid: Richting en Motivatie

Duidelijke doelen stellen is de motor achter motivatie en focus. Doelen kunnen je helpen om jezelf uit te dagen en te streven naar verbetering. Formuleer je doelen SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Een voorbeeld van een SMART-doel kan zijn: “Ik wil mijn passnauwkeurigheid verbeteren door dagelijks 30 minuten te oefenen op gerichte passoefeningen.”

Met deze bouwstenen leg je een sterke basis voor een high performance mindset in het voetbal. Onthoud dat mentale training net zo belangrijk is als fysieke training, en met consistentie en toewijding kun je jezelf naar ongekende hoogten tillen. Ga aan de slag met deze tips en pas ze toe in je trainingen en wedstrijden om je voetbalprestaties te optimaliseren.

Praktische Technieken voor het Versterken van een High Performance Mindset

Een high performance mindset in voetbal wordt niet alleen gevormd door mentale inzichten, maar ook door de praktische technieken die je dagelijks kunt toepassen. Deze technieken fungeren als gereedschappen die je helpen om je mentale vaardigheden daadwerkelijk te ontwikkelen en te versterken. Hier zijn enkele praktische technieken die je meteen kunt gebruiken om je mindset te verbeteren en je voetbalspel naar een hoger niveau te tillen.
In de sportmindit-app vind je de FREE YOUR MIND challenge, waarmee je in 6 weken werkt aan jouw persoonlijke high performance mindset game plan! De challenge is zo vormgegeven dat je dagelijks 1% van je tijd investeert en grote stappen kan zitten in mentale kracht!

Visualisatie: Zie Succes Voor Je

Visualisatie is als een mentale repetitie voor je voetbalspel. Neem dagelijks de tijd om jezelf voor te stellen terwijl je perfecte passes geeft, doelpunten scoort en slimme beslissingen neemt op het veld. Sluit je ogen en beeld je in dat je deel uitmaakt van een succesvolle aanval of een cruciale verdedigende actie uitvoert. Door dit regelmatig te doen, creëer je een sterke mentale blauwdruk voor je gewenste prestaties. Wayne Rooney heeft in zijn carriere visualiseren erg serieus genomen. In dit artikel vertelt hij dat hij de avond voor een wedstrijd het scoren van een doelpunt altijd visualiseert. Hij geeft zelfs aan dat hij altijd uitzocht in welk tenue het andere team speelde, zodat hij dat detail in zijn visualisatie goed zou hebben.

Mindfulness en Ademhaling: In het Moment Zijn

Mindfulness, ofwel bewuste aanwezigheid, is van onschatbare waarde voor een high performance mindset. Het helpt je om je aandacht te richten op het huidige moment en afleidingen los te laten. Een eenvoudige mindfulness oefening die je kan doen om je aandacht in het hier en nu te richten is 5, 4, 3, 2, 1. Zet je zintuigen aan het werk, want zij nemen het hier en nu waar. Benoem 5 dingen die je ziet en daag jezelf wat uit door een kleur te kiezen. Benoem 4 dingen die je voelt (de wint in je gezicht, je voetbalschoen aan je linkervoet, het gras met je hand). Luister en benoem 3 dingen die je hoort. Ruik eens bewust en benoem 2 verschillende dingen die je ruikt. Eindig met wat je proeft.

Positieve Affirmaties: Bouw je Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen groeit door positieve affirmaties. Kies krachtige en positieve zinnen die je tegen jezelf kunt zeggen, zoals “Ik ben een zelfverzekerde voetballer die elke uitdaging aankan.” Wanneer je jezelf in een situatie bevindt waarin je onzekerheid voelt, herhaal dan je affirmaties om je zelfvertrouwen te versterken. Onthoud dat je kritische innerlijke stem soms onrealistisch streng is, dus gebruik affirmaties om deze te overschrijven.

Omgaan met Tegenslagen: De Kracht van Resilience

Tegenslagen horen bij het voetbal. Het vermogen om terug te stuiteren en jezelf te herpakken na een fout of een verlies is de essentie van veerkracht. Een praktische techniek om veerkracht te ontwikkelen, is door na elke wedstrijd of training een kort reflectiemoment in te lassen. Wat ging er goed? Wat kan beter? Door dit regelmatig te doen, leer je om elke situatie te benaderen als een kans om te groeien. Onthoud dat voetbal een spel is van fouten. Frenkie de Jong heeft als een van de beste middenvelders van de wereld een passpercentage van ongeveer 90%. Oftewel 1 uit 10 passes komt ook van hem niet aan.

Deze praktische technieken vormen de kern van het ontwikkelen van een high performance mindset in voetbal. Door ze consequent in je routine te integreren, zul je merken dat je mentale kracht toeneemt en je in staat bent om onder druk en in uitdagende situaties beter te presteren. Neem deze technieken mee in je dagelijkse trainingen en wedstrijden, en zie hoe je mindset en spel geleidelijk naar nieuwe hoogten stijgen.

Het integreren van een high performance mindset in je voetbalroutine

Een high performance mindset is geen eenmalige inspanning, maar een doorlopend proces. Dagelijkse mentale oefeningen, consistentie in mentale training en gerichte mentale voorbereiding voor wedstrijddagen vormen de basis voor duurzame groei en prestatieverbetering.

Feyenoord’s Kampioenschap met High Performance Mindset

Een schitterend succesverhaal dat de kracht van een high performance mindset onderstreept, vond plaats bij Feyenoord tijdens het kampioenschap van 2022/2023. De weg naar het landskampioenschap was geplaveid met uitdagingen, maar het was de tweede helft van het seizoen die een opmerkelijke transformatie liet zien. Feyenoord wist niet alleen stand te houden tegen tegenslagen, maar gebruikte deze als motivatie om hun taken met nog meer vastberadenheid uit te voeren.

De spelers van Feyenoord vertoonden een opvallend stoïcijns gedrag, waarbij ze zich lieten leiden door een innerlijke rust te midden van chaos. Dit betekende dat ze ongeacht de omstandigheden gefocust bleven op hun taken, zelfs als ze achterstonden. Deze high performance mindset leidde tot mooie overwinningen, vaak in het laatste kwartier van de wedstrijd. Feyenoord werkte dat jaar samen met Dan Abrahams, een Engelse sportpsycholoog die ook met meerdere Premier League clubs heeft samengewerkt.

De veerkracht en vastberadenheid van de spelers, gekoppeld aan hun high performance mentaliteit, waren essentiële ingrediënten voor het kampioenschap van Feyenoord. Dit verhaal benadrukt dat een sterke mindset niet alleen individuele prestaties verbetert, maar ook de dynamiek van een heel team kan veranderen en zelfs tot kampioenschappen kan leiden. Het illustreert hoe het ontwikkelen van een high performance mindset in voetbal een verschil kan maken tussen gewone prestaties en ware triomf.

Hulpmiddelen en verdere bronnen

Wil je dieper duiken in het ontwikkelen van een high performance mindset? Ik help je graag! Speciaal voor voetballers die hun mentale vaardigheden willen ontwikkelen in hun eigen tijd en eigen omgeving heb ik de sportmindit-app ontwikkeld. Lees hier meer over deze app. Ook zijn er verschillende bronnen die je kunt raadplegen, zoals het boek “Kopsterk” van onder andere Bram Meurs en de podcast “Building Bridges” van Zuiverloon en Braafheid.

Als je serieus bezig bent met het verbeteren van je spel en jezelf als voetballer, overweeg dan om professionele ondersteuning te zoeken. Als sportpsycholoog sta ik klaar om je te begeleiden op je reis naar een high performance mindset. Neem gerust contact met mij op en laten we samen werken aan jouw sportieve doelen! Sessies kunnen uiteraard gecombineerd worden met de FREE YOUR MIND challenge in de sportmindit-app.

Door het ontwikkelen van een high performance mindset kun je jezelf transformeren van een gewone voetballer naar een uitzonderlijke. Met de juiste mentale tools en strategieën kun je de uitdagingen van het voetbalveld met vertrouwen en veerkracht aangaan. Begin vandaag nog met het ontwikkelen van jouw winnaarsmentaliteit en zet de eerste stap naar sportief succes.

Meer weten?

Meer grip op je sportprestaties?

Ontdek meer over thema’s als prestatiedruk, angsten en blessures en hoe die je kunnen belemmeren. 

 
× Hoe kan ik je helpen?