Stoïcisme voor een High Performance Mindset: Leer van Olympisch Kampioen Mark Tuitert

De weg naar succes in de sportwereld is vaak bezaaid met uitdagingen, tegenslagen en onzekerheden. Hoe kunnen topsporters hun veerkracht vergroten en hun focus behouden te midden van alle druk? Als ervaren sportpsycholoog met klinische ervaring geloof ik sterk in de kracht van stoïcisme bij het ontwikkelen van een High Performance Mindset. In deze blog zullen we uitgebreid onderzoeken hoe de principes van stoïcisme kunnen bijdragen aan het optimaliseren van sportieve prestaties. Daarbij zullen we de focus leggen op het verhaal van Olympisch kampioen Mark Tuitert, die stoïcijns denken integreerde in zijn leven en sportieve carrière.

Stoïcisme in een notendop

Stoïcisme is een oude filosofie die gericht is op het ontwikkelen van innerlijke gemoedsrust, sereniteit en deugdzaamheid. Als sportpsycholoog zie ik hoe stoïcijns denken een belangrijke rol kan spelen bij het omgaan met druk en het nastreven van topprestaties. Het kan atleten helpen om emoties te beheersen en veerkrachtig te zijn in tijden van tegenspoed. Blijf gefocust op het proces, niet alleen op de uitkomst. Stoïcisme benadrukt ook de ontwikkeling van deugdzaamheid en ethisch gedrag, wat essentieel is voor een echte high performer.

Vijf redenen waarom stoïcisme belangrijk is in de topsport

1. Beheersing van emoties: Als sportpsycholoog zie ik hoe stoïcisme atleten kan helpen om emoties te beheersen en zich niet te laten overweldigen door negatieve gevoelens, zoals angst, woede of teleurstelling. In plaats daarvan kunnen ze zich richten op wat binnen hun controle ligt, zoals hun reactie op gebeurtenissen.
2. Veerkracht: Topsporters worden vaak geconfronteerd met tegenslagen, blessures en nederlagen. Stoïcisme moedigt veerkracht aan door het accepteren van dingen zoals ze zijn en het vinden van innerlijke kracht om door te gaan.
3. Focus op het proces: Als sportpsycholoog begrijp ik hoe stoïcisme atleten leert om zich te concentreren op het proces in plaats van uitsluitend op de uitkomst. Dit helpt hen om in het moment te blijven en zich te richten op de acties die nodig zijn om hun doelen te bereiken.
4. Eliminatie van afleidingen: Stoïcisme moedigt atleten aan om zich te ontdoen van afleidingen. Richt je op wat echt belangrijk is in jouw sportieve carrière.
5. Deugdzaamheid en ethiek: Als sportpsycholoog benadruk ik de ontwikkeling van deugdzaamheid en ethisch gedrag. Dit is essentieel om een echte high performer te zijn, zowel binnen als buiten de sportarena.

De wijsheid van Mark Tuitert

Mark Tuitert, de Nederlandse schaatser en Olympisch kampioen, is een voorbeeld van een atleet die zich heeft verdiept in stoïcisme. Als sportpsycholoog heb ik zijn verhaal bestudeerd en begrijp ik hoe stoïcijns denken een cruciale rol heeft gespeeld in zijn sportieve en persoonlijke leven. Het was meer dan alleen een filosofie voor Mark; het was een manier van leven die hem hielp om zijn potentieel te maximaliseren.

Als sportpsycholoog begrijp ik dat stoïcisme Mark hielp om zijn emoties te beheersen, vooral tijdens de intense druk van een Olympische wedstrijd. Hij visualiseerde worst-case scenario’s, zodat hij mentaal voorbereid was op tegenslagen en zijn focus kon behouden op het behalen van zijn doelen. Stoïcijns denken heeft Mark ook geholpen om met uitdagingen buiten de sportarena om te gaan en een waardevolle balans te vinden tussen zijn topsportcarrière en zijn persoonlijke leven. Dit heeft hem onder meer geholpen in de relatie met zijn vader, met wie hij na de scheiding van zijn ouders een tijd geen contact had en het overlijden van zijn moeder door zelfdoding

Vijf tips om stoïcijns denken toe te passen voor een High Performance Mindset

1. Accepteer het onvermijdelijke: Als sportpsycholoog adviseer ik atleten om te erkennen dat sommige zaken buiten hun controle liggen. Richt je aandacht op zaken die je wel kunt beheersen, zoals je inzet, houding en focus. Lees hier meer over in de blog over de cirkel van invloed. 
2. Visualiseer worst-case scenario’s: Stoïcisme moedigt atleten aan om zich mentaal voor te bereiden op mogelijke tegenslagen door worst-case scenario’s te visualiseren. Zo ben je beter voorbereid op uitdagende situaties. Wanneer de druk hoog is, zullen negatieve gedachten altijd ook passeren. Wees dus niet bang dat je met het visualiseren van worst-case scenario’s negatieve gedachten creëert. Juist, doordat je ze al een keer hebt laten passeren, schrik je minder van de gedachten tijdens de wedstrijd. 
3. Hanteer de juiste perspectieven: Als sportpsycholoog weet ik hoe belangrijk het is om situaties objectief te bekijken en impulsieve reacties te vermijden. Vraag jezelf af: “Wat is hier echt aan de hand?” en “Hoe kan ik het beste reageren?”
4. Oefen dankbaarheid: Als sportpsycholoog raad ik atleten aan om zich te richten op de positieve aspecten van hun sportieve reis en dankbaar te zijn voor de kansen die ze hebben gekregen. Dankbaarheid kan hun motivatie hoog houden en hun focus op het goede behouden. Een prachtige uitspraak van oud tennisser Billie Jean King is; ‘Pressure is a privilege’. Het leven van een topsporter kent tegenslagen, maar is ook het allermooist wat er is, toch!
5. Leer van tegenslagen: Stoïcisme benadrukt dat mislukkingen en tegenslagen kansen zijn om te groeien en te leren. Als sportpsycholoog adviseer ik atleten om leerpunten te identificeren zonder zichzelf te hard te veroordelen. Gebruik deze inzichten om jezelf te verbeteren voor toekomstige uitdagingen. Sometimes you win, sometimes you learn!

Als ervaren sportpsycholoog met klinische ervaring geloof ik dat stoïcijns denken waardevolle lessen en inzichten biedt voor topsporters die streven naar een High Performance Mindset. Het kan atleten helpen om veerkrachtig, gefocust en deugdzaam te zijn in hun sportieve reis. Het verhaal van Olympisch kampioen Mark Tuitert illustreert hoe stoïcisme niet alleen relevant is voor topsport, maar ook voor het persoonlijke leven van een atleet. Wil jij ook je mentale kracht versterken en je sportieve doelen bereiken? Als ervaren sportpsycholoog kan ik je begeleiden bij het integreren van stoïcijns denken en mentale training om jouw High Performance Mindset te ontwikkelen. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe stoïcisme jou kan helpen om het beste uit jezelf te halen als atleet.

Meer weten?

Meer grip op je sportprestaties?

Ontdek meer over thema’s als prestatiedruk, angsten en blessures en hoe die je kunnen belemmeren. 

 
× Hoe kan ik je helpen?