Het High Performance Mindset Game Plan: Optimaliseer je Sportieve Prestaties met Focus en Stoïcisme

In de wereld van sport draait het om meer dan fysieke kracht en technische vaardigheden. Het is de mindset die het verschil maakt tussen een goede prestatie en een uitstekende prestatie. Denk eens aan die sporter die ondanks een tegenslag op het veld blijft doorgaan, vastberaden en stoïcijns. Deze sporters vertrouwen op hun geheime wapen: een doordacht en krachtig Game Plan. In deze laatste blog van onze serie over het ontwikkelen van een High Performance Mindset onthul ik het belang van een doordacht Game Plan en hoe dit je sportieve prestaties naar een hoger niveau kan tillen.

Het Fundament van Succes: Een High Performance Mindset

Een High Performance Mindset is de brandstof achter elke grote prestatie. Het stelt je in staat om je volledige potentieel te benutten, zelfs onder immense druk. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze mindset kunt vasthouden wanneer de wedstrijd begint? Het antwoord ligt in je Game Plan – een strategische gids die je door elke uitdaging loodst en je helpt je aandacht te richten op de zaken waar je controle over hebt.

Krachtige Taakgerichtheid: Jouw Weg naar Succes

Een essentieel onderdeel van je Game Plan is taakgerichtheid. Dit betekent dat je je aandacht richt op wat je moet doen, ongeacht de omstandigheden. Of je nu een voetballer bent die een kopduel aangaat of een tennisspeler die zijn service voluit slaat, je Game Plan begint bij een duidelijke taakomschrijving. Omschrijf je taak gericht op jouw prestatie – ik ga krachtig springen, in plaats van op het resultaat – ik ga het kopduel winnen. Je taak is niet het winnen van het kopduel, maar krachtig springen. Het is niet alleen een service, maar een overtuigende uiting van je vaardigheden. 

Jouw Waarden: De Gids voor Actie

In je Game Plan is er ook plaats voor je persoonlijke waarden. Ze zijn als het kompas dat je de juiste richting wijst, zelfs wanneer het stormt. Of je nu een strijder bent die de mouwen opstroopt, een teamspeler die anderen motiveert of iemand die bekendstaat om zijn elegantie, je waarden sturen je acties en helpen je jezelf te blijven, ongeacht de omstandigheden. Verwerk jouw waarden in je Game Plan.

Mindfulness in Actie: Het Nu is Alles

Het heden is waar prestaties worden geleverd. Daarom is mindfulness een krachtig hulpmiddel in je Game Plan. Het helpt je je aandacht te verankeren in het hier en nu, zodat je in staat bent om met volle overgave te handelen. Door bewust te zijn van je ademhaling, je lichaam en je gedachten, blijf je gefocust en veerkrachtig, zelfs als de druk toeneemt. LeBron James is hier een meester in. Check dit filmpje waarin James via meditatie zijn rust vindt aan het eind van een spannende wedstrijd. Denk eens na over momenten in wedstrijden waarin jij afgeleid raakte en op welke manier jij jouw aandacht weer in het hier en nu zou kunnen krijgen. 

Focus op Invloed: De Cirkel van Invloed

We hebben geen controle over externe factoren, maar we kunnen wel bepalen hoe we erop reageren. In je Game Plan definieer je waar je invloed op wilt uitoefenen. Dit helpt je om je aandacht te richten op de zaken waar je daadwerkelijk controle over hebt en de rest los te laten. Door je energie te concentreren op je eigen acties en reacties, vergroot je je veerkracht en behoud je je High Performance Mindset. 

Versla de Kritische-Ik: Positieve Affirmaties en Onverstoorbaarheid

Wanneer de spanning toeneemt, kan je innerlijke criticus meer en meer aan het woord komen. Maar in je Game Plan neem je maatregelen om dit te beteugelen. Positieve affirmaties – krachtige zelfbevestigingen – kunnen je helpen je zelfvertrouwen te vergroten en de innerlijke criticus minder invloedrijk te laten zijn. 

Stoïcisme: Onverstoorbaarheid in het Gezicht van Provocaties

In de wereld van topsport is stoïcisme als een schild dat je beschermt tegen de afleidingen en provocaties die op je pad kunnen komen. Stoïcisme gaat niet om emotieloosheid, maar eerder om het ontwikkelen van innerlijke kracht en onverstoorbaarheid, zelfs wanneer de omstandigheden zeer uitdagend worden. Denk aan situaties waarin teams zoals FC Barcelona en Ajax zich keer op keer hebben laten provoceren door tegenstanders zoals Getafe. Deze provocaties kunnen je van je game plan afleiden. Het is hierbij essentieel om te weten wat jou van je pad kan brengen en daarop voorbereid te zijn.

Een goed Game Plan houdt rekening met dergelijke situaties en biedt strategieën om je stoïcijns te laten blijven, ongeacht de provocaties om je heen. Dit vereist het vermogen om je focus en rust te bewaren, zelfs in het heetst van de strijd. Neem bijvoorbeeld de Wimbledon-finale van 2022, waarin Djokovic een meesterlijke demonstratie van stoïcijnsheid gaf tegenover de provocaties van Kyrgios. Zijn vermogen om onverstoord te blijven, zijn emoties te reguleren en zijn focus op zijn spel te behouden, liet zien hoe krachtig een stoïcijnse benadering kan zijn.

Stoïcisme leert ons dat we geen controle hebben over de acties van anderen, maar wel over onze eigen reacties. Door stoïcijns te blijven, zelfs wanneer anderen proberen ons uit balans te brengen, behouden we de regie over onze aandacht en energie. Het maakt ons veerkrachtiger, kalmer en beter in staat om ons te richten op wat echt belangrijk is: onze eigen prestatie en ons eigen doel. Integreer stoïcisme in je Game Plan als een krachtig hulpmiddel om onverstoord te blijven en je weg te vervolgen, ongeacht de uitdagingen die je tegenkomt.

Samen Sterk: Het Team-Gedreven Game Plan

Zelfs in individuele sporten, zoals tennis, kan teamwork een cruciale rol spelen. Communicatie is heel belangrijk. Je Game Plan moet rekening houden met de onderlinge verbondenheid van teamleden en je aanmoedigen om je teamgenoten te ondersteunen. Dit creëert een positieve dynamiek die je helpt om te gaan met uitdagingen en tegenslagen.

Simpele Kracht: Het Optimaliseren van Je Game Plan

Een krachtig Game Plan is niet ingewikkeld. Het moet echter wel doordacht en specifiek zijn. Het moet je in staat stellen om jezelf heldere richtlijnen te geven, zodat je weet wat je moet doen, ongeacht de omstandigheden. Een sporter moet zijn Game Plan in ongeveer 30 seconden kunnen benoemen, anders is het te ingewikkeld. Oefen je Game Plan in trainingssessies, zodat het een tweede natuur wordt op de wedstrijddag.

Een voorbeeld Game Plan voor een voetballer

“Ik ga van start tot finish mijn High Performance Mindset (HPM) behouden. Niets of niemand kan mij van mijn HPM afbrengen. Elke actie ga ik met overtuiging en zelfvertrouwen inzetten. Bij balverlies neem ik snel mijn positie in en zet druk op de tegenstander. Duels ga ik krachtig aan. Bij balbezit schakel ik snel om en neem mijn positie in door het veld groot te maken en ruimte te maken voor medespelers. Ik zorg dat ik aanspeelbaar ben en het spel kan verleggen. Balbezit is belangrijk, korte en strakke passes krijgen de voorkeur boven risicovolle passes. Risico nemen mag (maar niet continu). Fouten maken is ok, fouten herstellen is TOP. Wanneer ik een overtreding maak, geef ik mijn tegenstander een hand en accepteer het fluitje en het commentaar van de scheidsrechter. Ik ga me inzetten om mijn medespelers in hun HPM te houden.“

Samen Jouw High Performance Mindset Creëren

Als ervaren sportpsycholoog ben ik hier om je te helpen jouw Game Plan te ontwikkelen en te verfijnen. Laten we samenwerken om je waarden, taakgerichtheid en stoïcisme te integreren in een strategie die je in staat stelt om je sportieve doelen te bereiken. Neem vandaag nog contact met me op en ontdek hoe je met een High Performance Mindset en een doordacht Game Plan je sportieve potentieel naar nieuwe hoogten kunt brengen. Samen zullen we jouw weg naar succes creëren!

Meer weten?

Meer grip op je sportprestaties?

Ontdek meer over thema’s als prestatiedruk, angsten en blessures en hoe die je kunnen belemmeren. 

 
× Hoe kan ik je helpen?